top of page

Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn één van de belangrijkste voedingsstoffen voor ons lichaam en behoren tot de koolhydraten en suikers. Omdat ze onverteerd in de dikke darm terecht komen, hebben de voedingsvezels tal van gunstige effecten op het lichaam:

  • Verbeterde darmwerking of peristaltiek;

  • Helpen voorkomen van obstipatie, fistels en darmkanker;

  • Tegengaan van overgewicht doordat ze sneller en langer een verzadigd gevoel geven;

  • Stabielere bloedsuikerspiegel omdat ze ervoor zorgen dat de voedingsmiddelen trager worden opgenomen en hierdoor langzamer verteren. Dit zorgt voor minder pieken en dalen.

 

Ik raad je aan volkoren voedingsmiddelen te gebruiken zoals: volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst enzovoort.

Volkoren, wat is dat juist?

De basis van volkoren voedingsmiddelen is graan die bestaat uit een kiem, zemel en meellichaam. Het graan krijgt de naam 'volkoren' ofwel meel als het grof of fijn gemalen wordt. Indien het gemalen graan gezeefd wordt, blijft alleen de witte bloem over. Dit geraffineerde product bevat amper vezels, vitaminen en mineralen.

Uit wat bestaat wit-, bruin- en volkorenbrood?

Wit brood:

Bruin brood:

Volkoren brood: 

Meergranenbrood, wat is dat juist?

Bakkers maken meergranenbrood dat bestaat uit 50% bloem en 50% meel. Voor een nog lekkerder brood te verkrijgen, voegen ze zaden en pitten toe. Maar opgelet! Meergranenbrood kan ook gemaakt worden met enkel bloem waarbij men het brood kleurt met gebrande mout. Ook hier voegt men andere granen, zaden en pitten toe. Het resultaat: een mooi donkerbruin brood dat er enorm gezond uit ziet. In feite is en blijft het wit brood met een klein aantal aan zaden en pitten.

 

 

Conclusie: bruiner is niet altijd beter. Vraag dit altijd na bij je bakker.

Want...

"Een dagelijkse portie vezels in je mond, houdt je lichaam mooi gezond"

 

Hou zeker de website in de gaten voor komende lekkere recepten!

(bron foto's: Keuringswaarde)

bottom of page